• 1401/07/16 - 09:25
  • - تعداد بازدید: 210
  • - تعداد بازدیدکننده: 4
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
عضو هیات علمی حوزه سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی:

افزایش سن با میزان تاب آوری و سازگاری، رابطه مستقیم دارد

عضو هیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی وسلامت اجتماعی به مناسبت هفته گرامی داشت سالمند، گفت: تاب آوری و سازگاری از موضوعات مهم در زندگی فردی و اجتماعی افراد محسوب می‌شود و با افزایش سن، میزان تاب آوری و سازگاری افراد بیشتر می شود.


     دکتر یداله ابوالفتحی ممتاز در گفت وگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه، با اشاره به شعار امسال روز جهانی سالمند، افزود: تاب آوری سالمندان در دنیای پر از تغییر و دگرگونی است و با توجه به روز تاب آوری و مشارکت زنان سالمند و توجه ویژه به زنان سالم و کم برخوردار این موضوع را مورد بحث قرار می دهیم و باید بدانیم اساسا روز سالمند،  جامعه مردان و زنان سالمند را مورد توجه قرار می دهد  و امسال بحث تاب آوری در نظرگرفته شده است .



    وی اظهارداشت: سالمندان در روند سالمندی و با افزایش سن، درگیر تغییرات درونی، مشکلات جسمی،  روانی و ذهنی می شوند، اما نکته مهم این است که سالمندان در این دوره با یک دنیای پر از تغییر و دگرگونی مواجه هستند، سالمندان علاوه بر تغییرات جسمی، دنیای صنعتی و مدرن متفاوت از ۴۰، ۵۰ سال گذشته را تجربه می کنند.


    دکتر ممتاز همچنین گفت: موضوع دیگری که اتفاق افتاده، موضوع شیوع کرونا بود که نیاز به سازگاری بیشتر سالمندان داشت و شعار امسال با تاب آوری سالمندان مطرح شد، با توجه به اینکه اصولا تاب آوری خانم ها در دوران سالمندی کمتر از تاب آوری آقایان سالمند است، لذا این شعار، با تاکید بیشتر بر زنان سالمند اعلام شد.


    متخصص حوزه سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی وسلامت اجتماعی در مفهوم تاب آوری با توجه به تعدد مفاهیم گفت: توانمندی و ظرفیت افراد در برقراری تعادل زیستی و روانی در شرایط خطرناک یا به نوعی توانایی سازگاری موافقت آمیز با شرایط تهدید کننده، مفهوم سازگاری و تاب آوری را تبیین می کند.


   وی افزود: با افزایش سن، میزان تاب آوری و سازگاری افزایش پیدا می کند و در زنان سالمند میزان تاب آوری کمتر از مردان است، اما باید بدانیم افراد تاب آور معمولا افرادی همدل، منعطف، با مهارت های ارتباطی خوب، خود کارآمد، خلاق، یاری جو و با باور به آینده روشن هستند و مطالعات نشان داده  افزایش کیفیت زندگی سالمندان، بهزیستی و شادی، افزایش سلامت روان و کاهش افسردگی ، از جمله آثار تاب آوری سالمندان است و در واقع، افراد با تاب آوری بیشتر،  سالمندی موفق تر، طول عمر بیشتر و کاهش خطر مرگ و میر را تجربه می کنند.


    دکتر ممتاز تصریح  کرد: اگرچه تاب آوری ویژگی ذاتی و فردی است، اما در تعامل اجتماع و خانواده است و برای ارتقای تاب آوری باید به چند عامل توجه کرد که یکی از آنها ویژگی های فردی نظیر وضعیت رفاهی، اقتصادی و استقلال مالی است که هرچه این موارد  قوی تر باشد، مواجهه با بیماری ها کمتر و تاب آوری بیشترمی شود، معمولا زنان با سطح اقتصادی رفاهی پایین تر نسبت به مردان، تاب آوری کمتری دارند.


    وی در ادامه، معنای زندگی و هدفمندی افراد، سلامت معنوی افراد، کارهای داوطلبانه، مشارکت پذیری و بخشودگی را زمینه ساز تاب آوری بیشتر سالمندان دانست.


    استاد حوزه سالمندی در خصوص تاثیرعوامل خانوادگی بر میزان تاب آوری گفت: افرادی که از حمایت خانوادگی برخوردارند، تاب آوری بیشتری دارند و باید خانواده ها به جای ترحم، احترام را سرلوحه زندگی با سالمندان قرار دهند.


   دکتر ممتاز در خصوص نقش عوامل اجتماعی در بحث تاب آوری نیز افزود: نگرش جامعه به سالمندی و بیمه های مراقبتی موضوع مهمی است، در صورتیکه عده زیادی از سالمندان بیمه تکمیلی و بیمه های مراقبتی که سالمندان در صورت نیاز در منزل مراقبت دریافت کنند، ندارند.


    وی تصریح کرد: حمایت نهادها و سازمان‌های اجتماعی، شبکه های اجتماعی حمایتگر، دسترسی به امکانات درمانی، دسترسی به پزشک متخصص سالمندان و... در ارتقای تاب آوری، موثر است.


وجود رزیدنت ها و دستیاران طب سالمندان در جامعه، زمینه ساز افزایش تاب آوری سالمندان است


    متخصص حوزه سالمندی همچنین گفت: اهمیت به سالمندان به عنوان سرمایه های اجتماعی به بارنشسته، موضوعی اساسی است، اما در حال حاضر برغم افزایش آمار سالمندی و اهمیت سالمندان،  تربیت رزیدنت و دستیار طب سالمندان در کشور متوقف شده است، در صورتی که این رشته از مراقبت های بهداشتی زمینه ساز افزایش تاب آوری سالمندان است.


    دکتر ممتاز افزود: به توجه به اهمیت حوزه سالمندی و آمار سالمندان ایران، نیاز است متولیان وزارت بهداشت، توقف تربیت رزیدنت و دستیار طب سالمندان را که از ضرورت هاست، پیگیری کنند تا این مهم جریان پیدا کند، چرا که این توقف به نفع سالمندان کشور نیست، چون برای تاب آوری سالمندان علاوه بر خود سالمند و خانواده، عوامل اجتماعی و افراد حرفه ای هم نقش مهمی دارند.


    عضوهیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی اظهار کرد:  متاسفانه توقف طب سالمندی برغم تاثیرگذاری این رشته، سبب سرگردانی افراد حرفه ای که دوره های سلامت سالمندی و سالمندشناسی را طی کرده اند نیز می شود و مشخص کردن جایگاه افراد با تخصص سلامت سالمندی  که می توانند ارائه خدمات تخصصی به سالمندان را عهده دار شوند، جای کار دارد که  امید است متولیان‌ وزارت بهداشت،  درمان و آموزش پزشکی در این عرصه اقدامات موثری انجام دهند.


انتهای پیام/


تهیه و تنظیم خبر: گلرخ – نعیمی پور



 

  • گروه خبری : اخبار معاونت پژوهشی
  • کد خبر : 23934
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: