• 1401/07/12 - 09:08
  • - تعداد بازدید: 221
  • - تعداد بازدیدکننده: 5
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
محقق و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی:

سیاستگذاری در حوزه مشارکت اجتماعی و کاهش تبعیض سنی، گامی برای سالمندی موفق است

محقق و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی به مناسبت هفته ملی سالمندی گفت: ایران از سال 1425، وارد فاز سالخوردگی جمعیت می شود و سیاستگذاری در حوزه مشارکت اجتماعی و همچنین کاهش تبعیض سنی، موثر بر سلامت سالمندان امروز و سالمندان آینده است.



      دکتر نسیبه زنجری در گفت وگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی افزود: برای داشتن یک دوران سالمندی خوب و سعادتمند در آینده نیازمندیم که با یک حکمرانی هوشمندانه از امروز زیرساخت ها را آماده کنیم، مهم ترین عنصر در ابتدا، آمادگی جوانان امروز است که سالمندان آینده هستند و شهروندان جوان جامعه باید در نظر داشته باشند که روزی جزو شهروندان سالمند و ارشد جامعه می شوند و نگاه منفی داشتن به سالمندان منجر به نگاه منفی نسبت به خودشان در آینده خواهد شد.



   وی تصریح کرد: در ایران، بیشترین تحولات سالمندی جمعیت از دهه 1420 ه. ش به بعد بوقوع خواهد پیوست،  از طرف دیگر سیاستگذاری در حوزه حمایت های خانوادگی برای مراقبت از سالمندان مانند مرخصی مراقبت و بیمه مراقبت های طولانی مدت می تواند برای آینده مناسب باشد.


    این متخصص حوزه سالمندی کشورمان با توجه به روز شمار هفته سالمند که به محیط دوستدار سالمند می پردازد، گفت: یک محیط دوستدار سالمند در سطح خانواده دارای روابط بین نسلی منسجم است، والدین سالمند با فرزندان و پدربزرگ، مادربزرگ ها با نوه‏ های خود تعاملی مناسب در انتقال تجارب به یکدیگر دارند، به نحوی که "خانه" به محیط امنی برای دوران سوم و چهارم زندگی تبدیل می شود و به سلامت جسم و روان فرد سالمند کمک می کند.


    وی افزود: خانواده به عنوان سپر محافظتی و جبرانی در دوران سالمندی مطرح می‏ شود که می تواند سپری در برابر استرس‏های ناشی از فقدان‏های دوران سالمندی باشد و به‏زیستن فرد سالمند را افزایش دهد.


    دکتر زنجری همچنین گفت: حمایت اعضای خانواده از یکدیگر در سطح زوجین سالمند از یکدیگر و هم فرزندان از والدین میتواند به چالش های دوران سالمندی مانند تغییر هویت، بازنشستگی، تبعیت از درمان و ... کمک کند.


    وی افزود: در سطح جامعه، نیاز است محیط دوستدار سالمند هم در بعد کالبد شهر و هم در بعد روح شهر نشان داده شود، در بعد کالبد شهر نیاز است عناصر شهر دوستدار سالمند در مناسب سازی پیاده‏ روها، ورودی ساختمان های عمومی و خطوط عابر پیاده در خیابان ها رعایت شود.


    این محقق حوزه سالمندی ادامه داد: در سطح روح شهر، نیاز است که شهر بدون تبعیض سنی باشد و افراد جامعه نگاه منفی به سن و سال بالا نداشته باشند؛ زیرا سن بالا با تجربه و خردمندی بیشتر همراه است؛ همچنین در یک جامعه دوستدار سالمند نیاز است که شرایط برای حضور هرچه بیشتر سالمندان در مشاغل و کارهای داوطلبانه ایجاد شود تا شاهد مشارکت هرچه بیشتر سالمندان باشیم.


    دکتر زنجری اظهار داشت: جامعه ما براساس تعالیم دینی و فرهنگی، جایگاه و منزلت بالایی برای ریش سپیدان یا موی سپیدان قائل است،  اما در دهه های اخیر به دلیل انقلاب های تکنولوژیکی، شکاف بین نسلی افزایش پیدا کرده است و منجر به تضادهایی در رفتار و افکار بین سالمندان و جوانان شده است که نیازمند آموزش و آگاهی بخشی است. 


    وی تصریح کرد: برای رسیدن به محیط دوستدار سالمند در سطح خانواده و جامعه، نیازمند آموزش در سه سطح فردی، خانوادگی و اجتماعی هستیم، در سطح فردی نیاز است که سالمندان تشویق به مشارکت بیشتر در جامعه، کارآفرینی و حضور در کانون های متعدد در محله‏ ها و جامعه شوند و در سطح خانواده آگاهی از مصادیق سالمند آزاری و تشویق به تعامل بیشتر جوانان با سالمندان شود.


    وی افزود : در سطح اجتماع نیازمند قوانینی در کاهش تبعیض سنی و همچنین مناسب سازی فضای شهر برای حضور سالمندان هستیم و اساسا" در سطح کلان، رسانه برای آگاهی بخشی، آموزش و همچنین تصویرسازی مثبت از دوران سالمندی با نشان دادن سالمندان فعال و موفق در فیلم ها و تبلیغات تلویزیونی و در سطح اجتماع و شهر، شهرداری ها برای مناسب سازی فضای تعاملی بین نسلی و همچنین حضور پررنگ تر سالمندان در محلات می توانند جزو مهم ترین ارگان های کمک کننده باشند.


   محقق و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی گفت: این دانشگاه پیشتاز در موضوعات بین رشته‏ ای و از طرف دیگر دارای گروه و مرکز سالمندشناسی به عنوان قطب سالمندی کشور است و از این رو، هم در آموزش نیروی انسانی برای ارائه خدمات و ارائه پژوهش های حوزه سالمندی در مستند سازی برای سیاستگذاری و ترجمان دانش نقش تعیین کننده ای دارد و همچنین صدای اساتید دانشگاه در رسانه ها می تواند به آگاهی بخشی و ارتقای سلامت سالمندان جامعه کمک کند.


    دکتر زنجری در پایان این گفت وگو خاطرنشان کرد که شعار امسال برای روز جهانی سالمند، بر محور تاب آوری سالمندان با تاکید بر زنان اعلام شده است، رخداد حوادثی مانند پاندمی کرونا، اهمیت خانواده و سیاستگذاری جامعه در ارتقای تاب آوری سالمندان آسیب پذیر مانند سالمندان دارای ناتوانی و یا تنها را چندین برابر نشان داد و  امید است که مساله " سالمندان و سالخوردگی جمعیت " در تمام بخشهای سیاستگذاری جامعه مدنظر قرار بگیرد. 


انتهای پیام/


تهیه و تنظیم خبر: گلرخ



 

  • گروه خبری : اخبار معاونت پژوهشی
  • کد خبر : 23917
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: